Jokunen aika sitten Kauppalehti julkaisi otsikolla ”Kahdeksan mokaa, joilla menetät parhaat työntekijät”
referaatin Travis Bradberryn LinkedIn artikkelista ”Bad Mistakes That Make Good Employees Leave”.
Tästä puolestaan mieleeni palautui Michael Hyattin taannoinen podcasti ”How to frustrate those you lead”. joka puolestaan pitää sisällään 13 kohtaa erilaisia virheitä, joita jokainen johtaja varmasti tekee enemmän tai vähemmän. Podcastin voi käydä kuuntelemassa ylläolevasta linkistä.
Tässä tuo kolmentoista kohdan lista:
1. Älä reagoi
Kun pomo ei vastaa sähköpostiin, vastaaja viestiin, whatsapp- tai slack -viestiin tai muuhun kommunikaatioon, alaiset jäävät vaille suuntaa ja usein myynti sekä asiakaspalvelu saattavat sakata, jos pomo ei vastaa asiakasrajapinnasta tuleviin kyselyihin.
2. Peruuta tapaamiset viime hetkellä
Joskus asioita saattaa tapahtua, joiden johdosta tapaaminen pitää peruuttaa, mutta jatkuva tapaamisten peruuttaminen kommunikoi alaisille, että esimies ei arvosta heitä tai heidän aikaansa.
3. Nuhtele työntekijöitä muiden edessä
Toisin kuin kehuminen ja hyvän palautteen antaminen, nuhtelu pitäisi aina tehdä kahden kesken. Mikään ei syö motivaatiota ja ruoki epäonnistumisen pelkoa tiimin sisällä, kuin julkinen nuhtelu työkavereiden edessä.
Hyvä palaute ja kehu julkisesti puolestaan saa aikaan täysin vastakkaisen reaktion työntekijöissä.
4. Muuta mieltäsi usein
Mieltään muuttava pomo turhauttaa työntekijät nopeasti. Jos tällä viikolla päätetään tehdä tietyllä tavalla, mutta ensiviikolla tehdäänkin toisin, alkaa tiimiläisten motivaatio kärsiä, sillä he kokevat tekevänsä turhaa työtä.
Jos tiimi on ollut innoissaan projektista ja tehnyt kovasti töitä sen eteen ja projekti päätetäänkin yht’äkkiä lopettaa tai suuntaa vaihtaa kokonaan, alkavat työntekijät nopeasti epäillä kannattaako uuteenkaan projektiin panostaa täysillä, koska työ saattaa taas olla turhaa.
Joskus on tehtävä kovia päätöksiä ja vetää joiltakin projekteilta töpseli seinästä. Nämä päätökset on kuitenkin purettava ja selitettävä huolellisesti tiimille, jotta he tietävät miksi tiettyyn lopputulokseen on päädytty.
Tätä auttaa myös tiettyjen tavoitteiden asettaminen, niistä kommunikointi sekä tiimin kanssa yhdessä tavoitteiden seuraaminen.
5. Älä määrittele odotuksiasi
Harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta jokainen ihminen haluaa tehdä työnsä hyvin ja voittaa siinä. Jos tiimissäsi ei ole tällaisia henkilöitä, rekrytoinnissa tai ainakin motivoinnissa on mennyt jokin vikaan…
Varsinkin motivoituneimmat ja siis yleensä ne parhaimmat työntekijät turhautuvat helposti, jos eivät tiedä mitä heiltä odotetaan ja miten voittamista mitataan.
6. Pyydä aina jotkin, mitä työntekijällä ei ole mukanaan
Kysy palavereissa aina jotakin, mihin työntekijät eivät ole osanneet varautua tai mitä et ole etukäteen pyytänyt heitä valmistelemaan.
7. Keskity pinnallisiin asioihin todellisten ongelmien sijaan
Onko jokaisella kravaatti suorassa, onko jokainen tasan kahdeksalta työpisteellä, olivathan talouspuolen ihmiset varmasti vain 15min kahvitauolla. Säntillisyys on tietenkin hyve, jota mielestäni pitää jokaiselta odottaa, mutta jos esimihen aika menee tämän tyyppisten asioiden valvomiseen ja niistä naputtamiseen, on luultavasti tehty heikkoja rekrytointeja. Lisäksi se syö hyvien työntekijöiden motivaatiota.
8. Anna tehtäviä ja sen jälkeen puutu pienimpiinkin asioihin
Kun annat tehtäviä ja delegoit, delegoi myös valtuudet hoitaa tehtävä. Pahinta micromanagerointia on puuttua kaikkiin pieniinkin asioihin ja esimerkiksi käskeä työntekijää raportoimaan tarkasti aina kaikki mitä on päivänsä aikana tehnyt.
9. Hoida aina kaikki puhuminen
Palavereissa, olivatpa ne kahden keskisiä tai suuremmassa porukassa, puhu niin paljon, ettei muille juuri jää suunvuoroa.
Tähän olen kuullut aika hyvän muistisäännön. Sinulla on kaksi korvaa ja yksi suu, pidä huoli, että puhumisesi ja kuuntelemisesi ovat samassa suhteessa.
Olen itsekkin ollut muutamissa tämän tyyppisissä palavereissa. Palaverin jälkeen, kun itse ei ole juurikaan saanut edes suunvuoroa, on vähän sellainen olo että puolitoista tuntia meni, mutta mitähän tuossa edes tapahtui.
10. Älä huomioi onnistumisia
Jos ihminen tietää onnistuneensa, mutta sitä ei huomioida, se syö hänen motivaatiotaan. Työntekijätutkimuksissa huomioiminen ja kehuminen on mennyt aina rahapalkan ohi kysyttäessä syytä miksi ihminen on pysynyt samassa työpaikassa.
11. Keskity virheisiin
Jokainen on luultavasti joskus törmännyt ”johtajaan” joka luulee, että paras tapa saada työntekijät motivoitumaan ja tekemään parempaa jälkeä, on kehumisen sijaan osoittaa aina se, missä he ovat epäonnistuneet tai mikä on mennyt vikaan. Just, don’t be that guy.
12 . Varmista, että kaikki tietävät sinun olevan kaikkitietävä
Olen kerran nähnyt kuvat jostakin 1940-luvulla kirjoitetusta johtajuuskirjasta, jossa neuvottiin hyvän johtajan hallitsevan rautaisella otteella, olevan hieman ylipainoinen ja tietävänsä olevansa parempi kaikissa alaistensa töissä kuin hänen alaisensa. En tiedä toimiko tämä kovin motivoivasti silloin, mutta ei se sitä todellakaan tee nykyään.
Pomo, jonka vastaukset alaisten idoihin ovat ”ei se ole ennenkään toiminut” ja ”ei se kuitenkaan toimi” tai ”ei se toimi tällä toimialalla / tässä firmassa”. Onnistuu varmasti vähentämään työntekijöidensa aloitteellisuutta uusien ideoiden tuonnissa sekä alentamaan yleistä motivaatiota.
Jälleen kerran, joissakin kohtaa nuo vastaukset saattavat olla ihan totta, mutta niiden ulosannissa on oltava varovainen. Kuulluksi tuleminen on usein ihmisille tärkeämpää, kuin kerrotun idean toteuttaminen.
13. Ole mahdollisimman ailahtelevainen
Työntekijöillä kuluu ylimääräistä energiaa, jos heidän on oltava lähelläsi varpaillaan ja yritettävä joka aamu aistia millä tuulella johtaja tänään suvaitsee olla ja sen jälkee muokata käyttäytymistään sen mukaan. Tämä paitsi syö energiaa oikealta työltä on myös henkisesti erittäin raskasta.
Ajatuksia yllämainituista kohdista
Jokaiselle varmasti tulee mieleen yksi tai useampi, nykyinen tai entinen esimies mieleen kun tuota listaa lukee. Jos ollaan itsellemme ihan rehellisiä, mieleen saattaa tulla myös muutama kohta, johon itse on mahdollisesti ehkä joskus sortunut.
Tietoisuus näistä ongelmista kuitenkin auttaa meitä jokaista varmasti sekä työntekijänä, että esimiehenä, joten otetaan opiksi parannetaan itseämme ja annetaan armon käydä oikeudesta myös muita kohtaan.
Kaikkia näitä kolmeatoista kohtaa yhdistää mielestäni yksi asia: ihmissuhdetaidot. Johtaminen on pohjimmiltaan ihmissuhdetaitoja, nyrkkisääntönä erään, jo 2000 vuotta sitten vaikuttamisensa aloittaneen johtajan ohje: ”…joka on johtaja, olkoon kuin palvelija”.
Maailman kuulua Guinness panimoa 1800- ja 1900-luvun taitteessa erittäin menestyksekkäästi johtanut Edward Cecil Guinness on sanonut ”You cannot make money from people, unless you are willing for people to make money from you”.
Guinness oli tuolloin aikaansa edellä työntekijöiden huolenpidossa ja palkitsemisessa. Guinnessin perheen syvät kristilliset arvot olivat siihen haastaneet, mutta lisäksi Edward Cecil ymmärsi myös, että jotta työntekijät voivat paremmin palvella yhtiötä, on yhtiön palveltava hyvin työntekijöitään.
Tärkein syy, miksi esimiehen on otettava tästä onkeensa, on että parhaat työntekijät lähtevät aina ensimmäisinä. Koska he turhautuvat ensimmäisinä ja heillä on eniten vaihtoehtoja, hyville työntekijöille löytyy aina ottajia.
- Menestyksen Määritelmä Podcast - 11.2.2018
- Onko sinulla rajoittavia uskomuksia? - 9.10.2017
- Kylmä sähköposti jäädyttää lämpimänkin liidin - 19.9.2017