Kylmä sähköposti jäädyttää lämpimänkin liidin

Olen taannoin ollut erään kuntosaliketjun jäsen. Kun sitten töiden puolesta rupesin reissaamaan päivittäin Turusta Raumalle, ei salilla käyntiin oikein jäänyt aikaa. Tämä oli yksi niistä syistä miksi palasin yrittäjäksi.

Nyt olin siis käytännössä aika lämmin, jopa kuumeinen liidi kuntosali yritykselle. Jäädyin kuitenkin aikalailla täysin, kun alla oleva maili kilahti inboxiin.

Sähköposti jäädytti lämpimän liidin
Sähköposti jäädytti lämpimän liidin.

Minusta on hienoa, jopa esimerkillistä, että ko. kuntosaliketju minua näin muisti. Viesti oli lisäksi erittäin hyvin syksyn alkuun ajoitettu.

Kylmä sähköposti: Miksi lämmin liidi jäätyi?

Kyseinen kuntosaliketju varmasti omaa sähköpostiosoitteeni lisäksi myös nimeni. Sen lisäksi he varmasti tietävät, millä ketjun saleista kävin ja kuka minulla oli PT:nä.

Viimeiseksi mainittakoon, että sähköpostin värimaailma ei ole tarpeeksi lähellä ketjun yleistä väritystä. Itse en ilman kuvasta ylimaalattuja kohtia olisi heti tajunnut mikä firma minulle mailaa.

Lämpimämpi sähköposti: Mitä tekisin toisin?

Vaikka usein tuntuu, että esimerkiksi uutiskirjen alkuun laitettu, tietokannasta automaattisesti haettu, etunimi on kovin teennäinen, on se kuitenkin jotakin mihin ihmiset ovat jo tottuneet. Itsekin tajusin vasta, kun se ylläolevasta mailista puuttui, miten kylmältä maili tuntui ilman nimeäni.

Mailin otsikko ”Kaipaamme sinua takaisin jäseneksemme” oli erittäin hyvä, samoin pääotsikko ”Palaa kehiin uudella motivaatiolla”. Otsikkoon olisin saattanut vielä lisätä asiakkaan etunimen.

Toisekseen, olisihan se kiva, jos minulle (ja tietenkin vain minulle yksilöllisesti) lähetetty markkinointiviestintä olisi jonkun ihmisen allekirjoittama. Nyt viesin loppuosassa on vain kylmästi korporaation nimi ja osoite.

Yhtiön järjestelmistä riippuen voi olla turhan hankala hakea minua koutsanneen PT:n tiedot sähköpostin alareunaan, mutta mielestäni vähintäänkin käyttämäni salin esimiehen kasvot ja yhteystiedot olisi allekirjoitukseen voinut laittaa.

Näillä keinoin viestistä saadaan huomattavasti lämpimämpi ja henkilökohtaisempi. Olisin jopa saattanut ottaa ja klikata itseni takaisin treenaamaan.

Yhtenäinen Brändi

Viimeinen ropleemi, jonka alkuun mainitsin oli sähköpostiviestin ja butiikin nettisivujen, sekä salien värimaailman erilaisuus. Myönnettäköön, että butiikki on vaihtanut värimaailmaansa tummempaan jokunen aika sitten, mutta ei sähköposti silti voi olla aivan erilainen.

Firman värit kertovat asiakkaalle heti, mistä putiikista puhutaan. Ei ole lainkaan sattumaa, että esimerkiksi Telian tv-mainoksissa miehellä on violetti kaulahuivi jne.

Uutiskirjeiden on oltava ulkoasultaan yhtenäisiä firman nettisivujen kanssa. Jos saitilla on tumma tausta, on sähköpostissakin oltava tumma tausta jne. Sama pätee tietenkin myös fontteihin ja muihin väreihin. Tässä esimerkissä ”Liity jäseneksi” call-to-action -painikekkin on eri värillä, kuin firman nettisivuilla olevat call-to-action -nappulat.

Värien pitäisi olla kunnossa jo senkin takia, että nykyään ihmiset saavat kehnosti (ja välillä hyvin) tehtyjä huijausviestejä sähköpostiinsa päivittäin. Jos värit ovat kunnossa, luo se luottamusta viestin alkuperää kohtaan.

Lisäksi olisin muokannut call-to-actionin kehoitteen matalammalle kynnykselle, esimerkiksi ”Palaa kehiin!” tai ”Palaa joukkoomme” ehkä jopa ”Palaa jäseneksi” tms. Vaikka leipätekstissä mainostetaankin uusia, joustavampia jäsenyyksiä, osuvat ihmisen silmät aluksi viestiä skannatessa call-to-action nappulaan (ja niin niiden kuuluukin).

Tuosta ”Liity jäseneksi” call-to-actionin tekstistä itselleni tuli ensimmäisenä ajatuksena mieleen: ”ei saakeli, taas jäsenyys, josta pääsee irti vain syillä omat hautajaiset tai muutto ulkomaille”.

Tämä siis juuri siksi, että aluksi vain skannasin mailin enkä heti lukenut sitä kokonaan.

Onko sinulla tullut vastaan tai oletko itse tehnyt onnistunutta tai vähemmän onnistunutta sähköpostimarkkinointia? Laita omat kokemuksesi kommentteihin!

Antero Riihimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *