Maksa aina ensin itsellesi?

…tai niin ne ”viisaat” ainakin sanovat. Minusta tuo ei ole kovin pitkäjänteistä ajattelua yritysmaailmassa. Hyvä bisnes perustuu kuitenkin aina hyvään maineeseen asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden silmissä.

Jos maksat aina ensin itsellesi ja sen jälkeen tavarantoimittajille, jos rahaa jää, luuletko että he ovat valmiita oikeasti auttamaan sinua?

Pienyrittäjä saattaa joskus tarvita lisää maksuaikaa tai muita resursseja tavarantoimittajalta, varsinkin jos on sattunut haukkaamaan hiukan liian ison kakun palan, eivätkä omat resurssit ja/tai tietotaito välttämättä riitä projektin läpivientiin kunnialla.

Jos sinulla on viimeiset laskut maksamatta tai muuten olet kohdellut tavarantoimittajia huonosti tai epäkunnioittavasti, luuletko että he ovat valmiita kulkemaan sen ns. ”extra mailin” kanssasi?

Varsinkin yrittäjät usein keskittyvät pitämään huolta asiakkaista. Ja se onkin tärkeää, mutta oletko miettinyt, että voisit myös viedä esimerkiksi tavarantoimittajasi syömään onnistuneen projektin päätteeksi?

Jenkeissä Zappos.com –niminen kenkien ja asusteiden verkkokauppa otti asiakseen pitää huolta asiakkaiden ohessa myös tavarantoimittajista. Lopputuloksena he saivat hyviä hintoja, keskusteltua pidennettyjä maksuaikoja, sekä tuotemalleja, joita kilpailijat eivät saaneet.*

Uskon, että asia pätee kaikkeen kaupankäyntiin, mutta varsinkin vähittäiskaupassa on erittäin tärkeää, että kauppias on hyvissä väleissä myös tavarantoimittajan kanssa.

Useat tavarantoimittajat painostavat kauppiasta ja juoksuttavat heitä mihin haluavat, samaa tekevät myös asiakkaat. Minusta tästä mallista pitäisi päästä eroon ja oikeasti luoda yhteistyökumppanuutta eikä vain siihen liittyvää sanahelinää. Kukaanhan ei nykyään enää taida olla kenenkään asiakas, kaikki ovat yhteistyökumppaneita jne.

Kaikki kaupankäynti on kuitenkin ihmisten kanssa asioimista. Oli asiakkaana tai myyjänä sitten pieni tai suuri firma, loppupeleissä langan toisessa päässä on aina ihminen. Toisin sanoen, niin metsä vastaa, kun sinne huudetaan on hyvä ohjenuora myös bisneksessä.

– Maksa ensin muille ja lopuksi itsellesi, jos haluat että firmasi toimii myös vuoden päästä.
– Aikatauluta ja budjetoi projetktit ja seuraa niiden toteutumia.
– Tee vuosibudjetti
– Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot

*Lisää aiheesta voit lukea Zappos.com:n toimitusjohtajan Tony Hsieh:n kirjasta “Delivering Happiness”.

Antero Riihimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *