Markkinoijan sekainen eteinen

Vaimoni törmäsi Facebookissa Jukkatalojen jakaman postaukseen ”sekaisesta eteisestä”. Vaimoni jakoi kyseisen postauksen seinällään ja sai siihen hyvin nopeasti naureskelevia kommetteja, aivan kuten Jukkatalotkin tuohon alkuperäiseen postaukseensa:

Naurahdin myös itse kuvan nähtyäni. Kolmen pienen lapsen isänä voin kertoa, että ylläolevassa postauksessa näkyvä eteinen ei tosiaan ole lapsiperheen mittapuulla sekainen, vaan pikemminkin jotakin mihin pyrkiä. Minulle täysin tuntemattomasta syystä, en kuitenkaan saanut vaimoltani lupaa jakaa täällä kuvaa omasta eteisestämme.

Tästä päästäänkin kätevän aasinsillan kautta yleiseen ongelmaan yritysten sometuksessa. Se ei usein ole 1. tarpeeksi läpinäkyvää tai 2. se on pelkkää hard selliä. Nykyään, kun kaikki tositv:tä myöten on käsikirjoitettua ja epäaitoa, ihmiset janoavat jotakin aitoa ja oikean elämän makuista. Asioiden siloittelulla ei kovin pitkälle pötkitä. Epäaitoius on kovin yleinen ongelma sekä henkilökohtaisessa, että yritysten sometuksessa. Itsestä ja yrityksestä annetaan mielellään somessa se kuva, että arki on pelkkiä ruusunpunaisia unelmatreffejä, uusia autoja, siistejä koteja ja merkkivaatteita. Mutta miten monella se oikeasti on niin?

Ja sitten vielä tuo toinen moka, johon helposti sorrutaan eli ns. hard sell. Markkinoinnissa sosiaalista mediaa voisi verrata juhliin ja esimerkiksi hakukonemarkkinointia kauppakeskukseksi. Juhliin tullaan viihtymään ja viettämään hauskaa aikaa. Ostoskeskukseen taas ollaan menossa ostamaan jotakin. Jos juhlissa käyt tuputtamassa tuotteitasi jokaiselle vieraalle, et ole kovin tervetullut enää seuraaviin pippaloihin, ei kukaan sellaista jaksa. Sama pätee sosiaalisessa mediassa. Kun taas asiakas töpöttelee ostoskeskuksessa liikkeen ovista sisään, on hän luultavasti tullut jotakin ostamaan, jolloin hän ei ärsyynny kun häneltä kauniisti kysytään ”Miten voisin olla avuksi?”. Tuossakin on muuten pieni vinkki kätkettynä. Myyjän ei kannata kysy ”Voinko olla avuksi?” koska siihen on huomattavasti helpompi vastata kielteisesti, kuin ”Miten voin olla avuksi?” -kysymykseen.

Lopputulemana voidaan siis sanoa, että yrityksen (ja yksityisen henkilön) sometuksen sisällön tulisi olla aitoa, läpinäkyvää, yleisöä mukaan haastavaa ja laadukasta. Jos et itse jaksaisi kiinnostua vastaavanlaisesta postauksesta, niin miksi kirjoitat sen? Oletko itse heti hypännyt auton rattiin ja ostamaan, kun joku yritys tuputtaa tuotteitaan sosiaalisessa mediassa? Sosiaalisen median päivittäminen pitäisi ottaa suurena vastuuna. Ajattele se niin, että sinulla julkaisijana on vastuu lukijan ajasta. Hukkaako hän minuutteja elämästään lukiessaan edesottamuksiasi somessa, vai saako hän kallisarvoisia elinaikansa minuutteja vastaan jotakin niiden arvoista?

Antero Riihimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *