Mikä energisöi ja motivoi sinua?

Olin viime viikonloppuna Ilkka Koppelomäen Uskalla Innostua –koulutuksessa täällä Turussa. Ilkka käski osanottajia listaamaan asioita, jotka motivoivat heitä, minun on pitänyt naputella aiheesta blogia jo jonkin aikaa, joten päätin tehdä sen nyt. Aihehan sivuaa osittain viime vuoden puolella kirjoittamaani blogia aiheesta Ota Työpäivä Haltuun.

Itse olen identifioinut yhdeksän asiaa, jotka antavat minulle energiaa ja motivaatiota. Alla listatut kohdat eivät ole millään muotoa järjestyksessä.

1. Kirjat

Olen joskus joitakin vuosia sitten vielä pitänyt tietynlaisena sananpartenani, että jos kirja on tarpeeksi hyvä, siitä tehdään elokuva ja sitten voin katsoa sen. Noh, lienee sanomattakin selvää, että en ole enää samaa mieltä. En juurikaan lue muita, kuin business kirjoja ja elämänkertoja, joten skaalaa voisi toki laajentaa.

Tämän hetkinen elämäntilanne pienine lapsineen ei kuitenkaan hirveästi jätä ylimääräistä aikaa istua rauhassa nojatuolissa lukemassa kirjaa, joten olen toistaiseksi pysynyt hyvin pitkälti kirjoissa, jotka liittyvät liike-elämään tavalla tai toisella.

Kirjoista saat innostusta siitä, että muutkin ovat onnistuneet. Niistä saat myös ideoita siihen, miten voisit tällä hetkellä vastassasi olevia haasteita selättää. Yksi tärkeimmistä asioista, mitä näistä kirjoista saa ei välttämättä kuitenkaan ole niiden antama tietopohja ja sen laajuus, vaan se mitä kirjojen lukeminen tekee ajatusmalleille. Loppupeleissä kuitenkin suurin rajoittava tekijä itsellemme olemme me itse omine ajatusmalleinemme ja uskomuksinemme.

2. Liikunta

Tutkimusten mukaan liikunta lievittää stressiä, lisäksi hyvä fyysinen kunto auttaa myös kestämään stressiä sekä jaksamaan töissä paremmin. Liikunta antaa myös energiaa ja jaksamista. Yksi asioista, jotka nykyisessä työjärjestelyssäni minua hieman harmittaa on se, että en aamulla ennen töitä ehdi salille tai lenkille. Tai ehtisin toki, mutta sitten kellon pitäisi soittaa jo neljän pintaan ja ihan niin kova luu meikäläinenkään ei ainakaan vielä ole.

Olen myös huomannut, että ajatuksen kulku on urheilusuorituksen jälkeen usein selkeämpää ja olen rennompi. Kesäisin, kun jääkiekko on ainakin osittain tauolla, olen käynyt lenkkeilemässä. Olen usein myös huomannut sen, että lenkillä ollessa olen usein ratkaissut mieltä painaneita ongelmia.

3. Ravintolisät

Tutkimusten mukaan viimeisen kahden kymmenen vuoden aikana esimerkiksi salaatista saatavien ravinteiden määrä on pudonnut useita kymmeniä prosentteja, maaperän köyhtymisen takia. Toisin sanoen ruuasta, vaikka söisi kuinka hyvin on käytännössä mahdotonta saada kaikkia vitamiineja, kuituja ja kivennäisaineita, joita kroppa tarvitsee toimiakseen kunnolla.

Siksi aloin viime marraskuussa käyttää tunnollisesti Fitline –ravintolisiä ja olen huomannut net erittäin toimiviksi. Erityisesti Activize auttaa keskittymään ja antaa kahvia huomattavasti pitkäkestoisemman pirteyden. Olen itseasiassa päässyt jo siihen pisteeseen, että en enää tarvitse aamukahvia lainkaan. Lisäksi vatsa toimii moitteetta ja nukun paremmin. Toisin sanoen, saan energiaa päivään, jaksan painaa aamusta iltaan ja pystyn keskittymään joka päivä töihini täysillä.

4. Musiikki

Musiikki auttaa minua keskittymään. Päivästä ja käsillä olevasta tehtävästä riippuen genre voi olla itselläni kaikkea rapistä dancen kautta hardcore örinään. Pointtina kuitenkin se, että se auttaa minua keskittymään työhön ja siihen mitä olen tekemässä. Lisäksi hyvä musa saa hyvälle fiilikselle, joka auttaa aina olemaan tuotteliaampi. Esimerkiksi tätä blogia kirjoittaessani kuulokkeista soi vähän rauhallisempi musiikki, jotta voin samalla ajatella. Tämän hetken sound trackinä toimii Chris Quilalan ”Split the sky” –albumi.

5. Tapahtumat

Erilaisilla verkostoitumis- ja bisnes-tapahtumilla on osittain sama ajatusmalleja rikkova ja uusia ideoita antava vaikutus, kuin kirjojen lukemisellakin. Lisäksi siinä vain on jotain, joka innostaa, kun on saman henkisten ihmisten kanssa samassa tilassa ja kahvipöydässä.

6. Positiiviset Ihmiset

Tämä linkittyy vahvasti tuohon edelliseen, eli tapahtumiin, jossa näitä positiivisia ihmisiä tapaa. Kuitenkin tätä tapahtuu myös ihan jokapäiväisessä elämässä. Yleisesti ottaen ihmisiä on kahdenlaisia, niitä jotka lataavat akkujasi ja niitä jotka tyhjentävät niitä. Edellinen ei siis liity mitenkään siihen oletko introvertti vai ekstrovertti, vaan siihen, että negatiiviset ihmiset ovat raskaita.

Jokaisella on elämänvaiheita, jollin tarvitsee olkapäätä, mutta en tarkoita tässä nyt sitä. Vaan niitä ihmisiä, joilla on aina jokin ongelma ja jonkinlaista draamaa menossa. Toinen ryhmä on taas ihmiset, jotka tsemppaavat sinua ja jotka ovat vain yksinkertaisesti sanottuna positiivisia. Heilläkin saattaa olla haasteita elämässään, mutta he eivät vedä sinua mukanaan negatiivisuuden luolaan.

Kuitenkin siihen mitä elämä sinulle heittää päin kasvoja et voi vaikuttaa, mutta tapaasi reagoida voit vaikuttaa. Toisin sanoen, positiivisuus on aina päätös. Kuten mikä tahansa tapa, se voi alussa olla hankalaa, mutta helpottuu ajan myötä!

7. Voittaminen toisella elämän osa-alueella

Huomasin tämän erittäin selkeästi taannoin, kun tein CellRESET aineenvaihduntaohjelman ensimmäistä osiota. Siinä nimittäin pääsi sivutuotteena käymään niin, että paino tippui melkein 9kg kuudessa viikossa. Täten alitin itselleni juhannukseksi asettaman tavoitteen 78,5kg elopainosta.

Tästä puolestaan huomasin sen, että kun voitin painonhallinnan alueella, sain selvästi lisätsemppiä myös mm. töihin. Voittaminen toisella elämänalueella siis loi ns. momentumia myös muualle.

Olen tästä oppinut myös sen, että jos jokin asia vaikuttaa hankalalta tai liian isolta kokonaisuudelta. Pilkon sen osiin ja aloitan helpoimmasta. Moni saattaa aloittaa vaikeimmasta, jotta sen saisi pois todo –listalta, mutta isoissa kokonaisuuksissa kannattaa aloittaa helpoimmasta, koska jälleen kerran se lisää momentumia koko kokonaisuuden selättämiseksi.

8. Selkeät tavoitteet

Tämä on erittäin tärkeä sekä itseä, että muita johdettaessa. Ihminen saa itsestään heti enemmän irti, kun hänellä on selkeät tavoitteet. Jokainen ihminen haluaa voittaa, toiset vähän enemmän kuin toiset, mutta jokaisessa tämä on sisäänrakennettuna. Kun annamme itsellemme tai alaisillemme selkeät mittarit siitä, miltä voittaminen näyttää, saamme me itse sekä muut itsestään enemmän irti.

9. Jumala

Joku voisi tämän kohdan nimetä kutsumukseksi ja sitä se minullekin on, mutta uskon, että kutsumukseni ei ole vain oman mieleni kehitelmä. Uskon, että Jumala universumin Luojana on luonut myös minulle (ja sinulle) tarkoituksen ja kutsumuksen. Eikä elämäni tule koskaan olemaan täydempää ja nautinnollisempaa, kuin silloin, kun elän Hänen kutsumuksessaan.

Tästä syystä luen aamupalani yhteydessä raamattua ja rukoilen, että voisin tulevana päivänä kulkea niissä teoissa, jotka Hän on minulle edeltä käsin valmistanut (Efesolaiskirje 2:10).

Antero Riihimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *