Onko sinulla rajoittavia uskomuksia?

Rajoittavat uskomukset ovat esimerkiksi omia kokemuksiasi tai muiden sinusta sanomia asioita, jotka olet valheellisesti uskonut todeksi. Ne voivat liitty esimerkiksi taustaasi, ikääsi tai koulutustasoosi. Yhteistä niillä on kuitenkin se, että ne estävät sinua etenemästä kohti tavoitteitasi. Vaikka ne eivät olekkaan fyysisiä esteitä, vaan sijaitsevat omassa ajatusmallissasi ja -maailmassasi, estävät ne etenemisesi tehokkaasti.

Barracuda & Makrilli

Luin jokunen vuosi sitten kirjan, jossa puhuttiin biologista, joka oli tehnyt mielenkiintoisen kokeen. Aluksi tutkija laittoi sekä barracudan, että makrillin samaan altaaseen. Sanomattakin on selvää, että barracuda hyökkäsi ja söi makrillin saman tien.

Seuraavaksi tutkija teki saman tempun, mutta laittoikin barracudan ja makrillin välille läpinäkyvän väliseinän. Barracuda hyökkäili aikansa kohti makrillia, mutta törmäsi aina tuohon seinään. Jonkun ajan päästä barracuda antoi periksi ja luovutti. Kun tutkija tässä kohdassa otti seinämän pois sai makrilli uida barracudan vieressä kaikessa rauhassa. Estettä kalojen välillä ei enää ollut, se oli ainoastaan barracudan pään sisällä.

Saman tapaisesti aikoinaan pidettiin fyysisesti mahdottomana, että ihminen voisi juosta marathonin alle neljän tunnin. Kun viimein Roger Bannister vuonna 1954 juoksi marathonin aikaan 3:59:4, ei kestänyt kuin muutamia kuukausia, että useat juoksijat ympärimaailman ylsivät samaan.

Ajatusmallit ja väärät uskomukset

Ikä

Oma ikä voi olla rajoittava uskomus molempiin suuntiin ja iästä huolimatta. Toinen voi ajatella olevansa liian nuori, toinen taas liian vanha.

Kuitenkin tarinoita asioiden saavuttamisesti iästä huolimatta löytyy ihan koti Suomestakin. Yksi ehkä hienoimmista, joka osuu jo vähän seuraavankin alaotsikon alle, on Matias Mäenpään tarina siitä, miten hän yleni toimitusjohtajaksi 27-vuotiaana.

Toisesta ääripäästä voisi esimerkiksi ottaa tunnetun Amerikkalaisen KFC ravintolaketjun perustajan Harland Sandersin. Hänen läpimurtonsa tuli vasta kuudenkympin iässä. Sitä ennen hän oli kokeillut mm. lakimiehe, vakuutusmyyjän ja rengasmyyjän ammatteja.

Toisinsanoen ikäsi ei sanele mahdollisuuksiasi, ajatusmallisi iästäsi sen voi tehdä.

Koulutus

Voi olla, että sinulla jäi joskus koulut kesken tai haluaisit vaihtaa alaa aivan toiseen. Mikäli uusi alasi ei vaadi tiettyä koulutusta tai sertifikaatteja, kuten esimerkiksi terveydenhuolto tai sähkö- ja vesieristystyöt, älä anna nykyisen koulutustasosi olla este itsellesi.

Nykyään on saatavilla ilmaiseksi tietoa mittaamattomat määrät aiheesta kuin aiheesta. Netistä voi lukea asiantuntijoiden blogeja, kirjastosta lainata kirjoja ja niin ikään netistä kuunnella/katsoa podcasteja ja TED -puheita.

Koskaan ennen ei ole ollut yhtä helppoa kouluttaa itse itseään. Lisäksi työelämä on painottumassa kokoajan enemmän ja enemmän siihen mitä olet tehnyt, eikä virallisella koulutuksellasi ole enää niin paljoa painoarvoa.

Kun tein 1,5 vuoden loikan yrittäjyyden välissä palkkatöihin, kävin viidessä työhaastattelussa. Yhdessäkään ei kysytty AMK:n päästötodistustani. Eikä sillä itseasiassa olisi ollut juuri merkitystäkään, sillä se mitä AMK:ssa opiskelin ei suoranaisesti ole sitä, mitä nykyään teen.

Tämä tosin taitaa itselläni olla sukuvika, sillä isäni on joskus aikoinaan jättänyt hitsausamiksen kesken mutta eläköityi bioenergia konsultin tittelillä.

Perhetausta

Tämä voi usein olla se kipein este. Jotkut ihmiset ovat tyytyväisiä vähempään, kuin toiset, eikä siinä ole mitään väärää. Toisilla vain on nälkää eritavalla, kuin toisilla.

Usein meitä läheisimmät ihmiset voivat olla juuri niitä, jotka painavat meitä eniten alas, kun tavoittelemme jotakin, mitä perheessämme, suvussamme tai kaveripiirissämme ei ehkä ennen ole tavoiteltu.

Unelmasi voi olla tietty koulutustaso, yrittäjyys, kestävä violiitto, riippuvuuksista pääseminen tai vaikkapa ylennys töissä.

Eteenpäin! Riko rajoittavat uskomukset

Miten sitten tästä eteenpäin? Mitä ikinä elämässä haluatkaan saavuttaa ja mikä ikinä unelmasi onkin, muista kaksi asiaa:

1. Kehitä itseäsi

Eteenpäin meneminen ja unelmien saavuttaminen on vähintään yhtä paljon oman ajatusmallin laajentamista, kuin se on käytännön tekemistä. Molemmilla osa-alueilla on mentävä epämukavuusvyöhykkeelle, jotta kasvu ja eteneminen ovat mahdollisia.

2. Auta muita

Jo edesmennyt kouluttaja legenda Zig Ziglar tapasi sanoa ”Kun autat muita saamaan sen mitä he haluavat, saat sen mitä itse haluat.” Suomalaisittain sanottuna: niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.

Kakkos kohta voi tuntua jotenkin hullunkuriselta, mutta todellakin toimii varsinkin nykyaikaisessa sosiaalisenmedian ajassa. Ihmisten auttaminen ja tiedon välittäminen on helpompaa, kuin koskaan ennen.

Mikä ikinä edellämainituista rajoittavista uskomuksista onkaan sinulle tällä hetkellä se akuutein, itseään kannattaa aina rohkaista. Siihen suosittelenkin Joel Osteenin kirjaa Sinun aikasi on nyt.

Millaisia uskomuksia olet itse havainnut itsessäsi? ja miten olet ylittänyt ne?

Antero Riihimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *