Ota työpäivä haltuun

Ainakin sivusta katsottuna tuntuu, että monella ihmisellä elämä vain tapahtuu, sen sijaan että he ottaisivat hallinnan omasta elämästään ja ajastaan. Itse huomasin erittäin hyödylliseksi tehdä omasta ajankäytöstä piirakka analyysin. Pyöreään piirakkaan laitetaan 24h tunteja ja oma ajankäyttö piirretään ensimmäiseen piirakkaan, niin miten se tällä hetkellä keskiarvoisesti menee. Toiseen piirretään niin, miten sen haluaisi menevän. Tämän jälkeen lähdetään työstämään pikku hiljaa omaa ajankäyttöä kohti haluttua maalia. Itse esimerkiksi surukseni huomasin, että en ollut viettänyt viime aikoina tarpeeksi kahden keskistä aikaa vaimoni kanssa, joten siitä löytyi ensimmäinen parantamisen paikka.

Piirakkaa rustatessa ja luultavasti jo ennenkin sitä tajuat, että jokaiseen päivään ei vaan saa kaikkea ympättyä. Lisäksi olet varmaan huomannut myös sen, että käytännössä yhtenäkään päivänä ei saa tehtyä kaikkea sitä mitä haluaisi saada tehtyä. Enkä nyt tarkoita ainoastaan työasioita, vaan myös perhettä, puolisoa, liikuntaa, itsensä kehittämistä jne. Tämä on valitettava fakta ja sen kanssa on tultava sinuiksi. Siihen löytyy kuitenkin yksi erittäin tärkeä ohjenuora. Sama asia ei saa jäädä/projekti huomiotta peräkkäisinä päivinä. Tämä sääntö auttaa vähentämään stressiä, sekä parantamaan tuottavuutta. Lisäksi tarpeeksi monta päivää tekemättä olleet työt ja hoitamattomat ihmissuhteet voivat kokonaan jäädä tekemättä ja hoitamatta. Pidemmällä aika välillä tämän seuraukset ovat usein erittäinkin tuhoisat.

Kuten taannoisessa kirjoituksessani kerroinkin, tällä hetkellä Renun matkamittariin pyörii 975km viikossa. Aikaa siis kuluu tämän ranskalaisen insinöörityön riemuvoiton puikoissa noin 2,5 tuntia päivässä maanantaista perjantaihin.

Moni on myös ihmetellyt miten jaksan tuota ajamista ja onhan se toki välillä rankkaa, mutta siinä on myös hyviä asioita. Ensinnäkin, kun tavallinenkin 8,5-9h työpäivä on perheen silmissä vähintään 11h. Opit ottamaan työpäivästä kaiken irti ja keskittymään työhön sekä asettamaan päivittäisiä tavoitteita. Amerikkalais-irlantilaisen kiinteistömogulin Brian Buffinin mukaan suunnittelemalla työpäivänsä sekä olemalla tietoinen siitä mitä tekee, voi jopa tuplata päivänsä tuottavuuden. Hyvänä vinkkinä tähän on, että viikon ajan 15min välein kirjoittaa mitä on tehnyt. Viikon jälkeen, kun katsoo tuloksia tietää missä pitää petrata. Tämän jälkeen harjoitus on hyvä uusia, kunnes tuottavuus on halutulla tasolla.

Toisekseen työmatkat kannattaa käyttää hyödyksi. Sen sijaan, että kuuntelee radiosta mitä sattuu ja uutisista miten kaikki on taas maailmassa mennyt huonompaan (itseasiassa esimerkiksi köyhyys sekä lapsikuolleisuus ovat puolittuneet viimeisen 20-vuoden aikana), itse tulee kuunneltua podcasteja sekä äänikirjoja.

Ohessa muutama kuuntelemisen arvoinen podcasti:

Entreleadership by Ramsey Solutions
-yksi maailman arvostetuimmista liike-elämän podcasteista. Kannattaa muuten myös lukaista firman perustajan Dave Ramseyn kirja Entreleadership.
The #AskGaryVee Show
-Perheensä viini bisnekset uusiin svääreihin nostanut ja sen jälkeen muutenkin menestynyt Gary Vaynerchuk.
Building a Story Brand with Donald Miller | Clarify Your Message and Grow Your Business
-maanläheinen podcasti markkinoinnista ja tarinan kerronnan tärkeydestä markkinoinnissa.
This Is Your Life with Michael Hyatt
-viikottainen johtajuus podcasti Michael Hyattin juontamana. Hyatt on entinen Thomas Nelson Publishersin toimari ja nykyinen hallituksen pj.
Andy Stanley Leadership Podcast
-kerran kuussa ilmestyvä johtajuus podcasti, Kannattaa muuten myös lukaista Andy Stanleyn opus Visioneering.

Lopuksi pieni porkkana. Amerikkalaisen rakennusfirman yrittäjän pää arvo oli työn ja vapaa-ajan tasapaino. Hän päätti implementoida asian työntekijöilleen niin, että työmaalle oli leimattava 8:00-8:30 välillä ja töistä pois 16:00-16:30 välillä. Muuten tippuu pois bonuslistalta. Tämä johti selvään tuottavuuden kasvuun, koska työntekijät saivat olla raksalla vain tietyn ajan, eivätkä he voineet tehdä 10h päiviä puoliteholla.* Mieti nyt viimeistä työpäivää ennen lomaa. Paljonko saat silloin aikaiseksi? Mitä jos jokainen työpäiväsi olisi yhtä tehokas?
*Lähde: Simon Sinek – Start With Why

Antero Riihimäki

Yksi vastaus artikkeliin “Ota työpäivä haltuun”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *