Teetkö arvojesi mukaisia päätöksiä?

Yritysten näystä, arvoista ja niiden tärkeydestä johtamisen työkaluina on kirjoitettu kirjoja ja vedetty koulutuksia jo pitkään. Eikä niiden tärkeyttä yrityksen johtamisessa voi sivuuttaa. Yrityksen arvot, kun auttavat työntekijöitä tekemään itse päätöksiä ja toimivat näin myös työntekijöitä valtuuttavina työkaluina. Lisäksi jo 90-luvulla kirjoitetussa Jim Collinsin kirjassa ”Built to Last” puhutaan yrityksen näyn tärkeydestä. Se antaa paitsi yritykselle suuntaa, myös työntekijöille tunteen olla osa jotakin suurempaa.

Nykyään ihmiset haluavat työltään muutakin, kuin palkkakuitin. Työn on myös itsessään oltava antoisaa. Antoisuutta ja työhön sitoutumista lisäävät yrityksen visio, eli se suurempi tarkoitus miksi yritys on olemassa. Tämä tarkoitus antaa työntekijöiden työlle merkitystä. Jokainen ihminen haluaa, että hänen työllään on merkitystä, jokainen haluaa jättää jälkensä tähän maailmaan. Yritykset, joiden näky on puoleensa vetävä sitouttavat työntekijät muita paremmin. Jo Iso Kirjakin sanoo ”Where there is no vision, the people perish”.

Yrityksen visio on siis se suurempi syy miksi yritys on olemassa. Tämä suurempi syy ei ole tehdä rahaa omistajien taskuihin. Vaan se liittyy siihen ongelmaan, jota yritys on ratkaisemassa. IT-tukea olevalla firmalla se voi olla esimerkiksi halu valjastaa tietotekniikka tuottamaan asiakasyrityksissä ja sitä kautta auttaa asiakas yrityksiä menestymään jne. Arvot puolestaan ohjaavat toimintaa vision alla. Edellä mainitun IT yrityksen arvoja voisi olla läpinäkyvyys ja asiakaspalvelun nopeus. Tämä voisi näkyä esimerkiksi niin, että mikäli IT firman konsultti sössii jotain, hän ottaa siitä vastuun ja myöntää sen asiakkaalle. Lisäksi asiakaspalvelun nopeus voi näkyä esimerkiksi niin, että jos asiakkaalla on perjantaina kello 15:54 kaatunut järjestelmät ne korjataan saman tien, eikä maanantaina aamukahvin jälkeen jne.

Siinä oli pintaraapaisu yrityksen näkyyn ja arvoihin sekä niiden tärkeyteen. Asia josta halusin kirjoittaa ja herätellä ajatuksia on se, että moniko yrittäjä, johtaja tai työntekijä on miettinyt omia henkilökohtaisia arvojaan tai sitä suurempaa syytä miksi telluksella tallustaa? Nämä ovat aika isoja kysymyksiä ja luultavasti vaativat pientä pohdintaa ja sulattelua. Mutta kannattaako moinen itsetutkiskelu hömppä?

No kyllä se kannattaa. Hetken, kun noita edellä esitettyjä kysymyksiä miettii, saattaa vastaukseksi tulla esimerkiksi perhe, ura, terveys. Luultavasti ne ovat jotenkin sinulle henkilökohtaisella tavalla muotoiltuna ja niin sen kuuluukin olla. Jos haluat edetä urallasi, mutta olla saman puolison kanssa saman katon alla vielä eläkepäivinäsikin ja vieläpä siinä kunnossa, että voitte eläkepäivistä yhdessä nauttia, mitä sinun on tehtävä tänään, huomenna, ensikuussa tai viiden vuoden päästä, jotta tämä maali joskus saavutetaan?

Jos teet pitkää päivää, syöt mitä sattuu ja nukut liian vähän, et luultavasti ole menossa siihen suuntaan mihin haluaisit. Elämässä on jännitteitä, joihin ei ole yksiselitteistä vastausta. Näitä jännitteitä ovat esimerkiksi työ vastaan perhe. Jos työ menee aina edelle, perhe kärsii, jos perhe menee aina edelle työ kärsii. Jos firma panostaa aina tuotekehitykseen, muttei markkinointiin täydellisyyttä hipovia, loppuun asti hiottuja tuotteita tuskin myydään tarpeeksi. Jos taas kaikki munat laitetaan markkinoinnin koriin, kilpailijat ajavat kohta ohi oikealta, vasemmalta, alta ja päältä.

Arvot eivät siis ole vastausautomaatti elämän kiperiin kysymyksiin, mutta ne auttavat tekemään vaikeita päätöksiä. Ne siis helpottavat elämää.

Jokaisella ihmisellä on omat heikkoutensa. Omani on, tai ainakin yksi niistä on työnteko. Onneksi minua on kuitenkin siunattu vaimolla, joka kyllä sanoo jos meinaa mies taas painaa liikaa hommia. Yrittäjä perheen lapsena minulle ei juurikaan lapsuudessa mallattu työntekemisen ja vapaa-ajan rajaa. Vaikka olen viimeisen kymmenen vuoden aikana asiasta paljon oppinut, myönnän edelleenkin, että lähden mieluummin jopa ikeaan, kuin makaamaan rannalle. Lepääminen ei vain tule minulle luonnollisena asiana.

Arvot auttavat siis saavuttamaan sen mitä haluaa elämältä. Arvot auttavat myös ottamaan oma elämä haltuun, niin että ohjaat itse elämääsi eikä elämä sinua. Valitettavan moni, varsinkin yrittäjistä on ajanut itsensä siihen paikkaan, että he eivät hallitse elämäänsä vaan elämä ”vain tapahtuu” ja hallitsee heitä. Tässä piilee suuri ironia, sillä useat heistä ovat ryhtyneet yrittäjiksi juuri sen takia, että saisivat itse päättää elämästään ja ajankäytöstään mahdollisimman paljon.

Antero Riihimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *