Verkkokaupan Perustaminen, osa 2/4

Kuten edellisessä verkkokaupan perustaminen -sarjan osassa jo asiaa hieman avasinkin, ilman markkinointia verkkokauppa on sama asia, kuin kivijalkaliikkeen perustaminen keskelle korpea. Ikea sekä eräs keski-suomalainen kyläkauppa ovat edellämainitussa tempussa onnistunuteet, mutta muuten taitaa menestystarinoiden lista olla aika lyhyt.

Verkkokauppaan, kuten muillekkin verkkosivuille saadaan luotua liikennettä (=kävijöitä) hakukoneoptimoinnilla. Hakukoneoptimointi nimenä tuo mieleen noitavoimia tai ainakin foliolla vuorattua propellihattua vaativan tehtävän. Ei se sitä kuitenkaan onneksi ole.

Hakukoneoptimointia voi tehdä kuka tahansa. Tottakai ammattilaisilla käytössään olevat työkalut, helpottavat työtä suuresti, mutta alkuun pääsee kuka tahansa ihan ruutupaperilla ja maalaisjärjellä.

Miksi kirjoitan hakukoneoptimoinnista verkkokaupan perustamisen yhteydessä? Koska pääset vähemmällä ja helpommalla, kun verkkokaupan perustamisvaiheessa istut alas ja mietit hakukoneoptimoinnin toimintatavat, etkä vain suinpäin kääri hihoja ja ryhdy hommiin.

Mieti millä hakusanoilla haluaisit verkkokaupan löytyvän Googlesta. Google Adwords (rekisteröityminen on ilmaista, mainostaminen maksaa), omaa hakusanojen suunnittelu työkalun, jonka avulla voit tarkistaa millaisilla hakusanoilla sinun verkkokauppasi tuotteita/palveluita Googlesta haetaan.

Kun olet saanut haluamasi hakusanat paperille palveluittain / tuotekategorioittain suunnittelu palvelunkuvaukset sekä tuotetieto tekstit, niin että ne sisältävät haluamiasi hakusanoja mahdollisimman paljon. Homma ei ole helppo, sillä tekstin on kuitenkin oltava selvälukuista, eikä tiettyjen sanojen viljely saa olla lukijalle häiritsevän ilmiselvää. Hakukoneoptimoinnin kultainen sääntö on, että haluttuja hakusanoja olisi tekstissä noin 5%-20% tekstin sanoista. Seuraavaksi kiinnitä huomioita verkkokaupan sivujen otsikoihin. Hakukoneet kiinnittävät erityishuomiota html:n otsikko tagejen (h1,h2,h3 jne…) sisällä olevaan tietoon. Viljele siis hakusanojasi otsikoihin, mutta pidä otsikot lyhyinä ja selkolukuisina. Tarkista myös, että tuotesivun osoite vastaa tuotteen nimeä, esimerkiski www.minunverkkokauppani.fi/upon-upouusi-pesukone eikä esimerkiksi www.minunverkkokauppani.fi/store/product/id=1236771y38810879/index.php

Vaikkakin edelliset vinkit ovat menettäneeet merkitystään Googlen tavassa luokitella sivustoja paremmuusjärjestykseen, on niiden muistaminen edelleen tärkeää. Kaikkein tärkeitä on kuitenkin nykyään sisältö. Mitä enemmän Google havaitsee sivustosi antavan lukijalle hyödyllistä informaatiota, sitä paremmaksi sivuksi Google sen luokittelee. Informaation jakamiseen erittäin hyvä väline on blogi.

Kolmas hyvä konsti on olla aktiivinen Internetin forumeilla. Mitä enemmän sivustollesi on linkkejä eri sivustoilta, sitä ylemmäs hakukoneet sivustosi rankkaavat. Tässäkin touhussa on kuitenkin pidettävä järki mukana. Mikäli markkinoit omia tuotteita/palveluitasi netin foorumeilla, tee se avoimesti yrityksesi nimissä. Älä aloita uutta viestiketjua vain linkittääksesi verkkokaupan linkin forumeille, vaan vastaa asiantuntemuksella ihmisten kysymyksiin, aivan kuin he olisivat lähettäneet kysymyksen verkkokaupan asiakaspalvelulle sähköpostitse tai tulleet liikkeeseesi kysymään asiaa sinulta. Sama pätee myös Facebookiin. Varsinkin Facebook mutta myös internetin keskustelupalstat voidaan tietyssä mielessä rinnastaa vaikkapa syntymäpäivä juhliin. Kukaan ei tykkää vieraasta, joka käy kaikki muut vieraat läpi tyrkyttäen käyntikorttia ja/tai tuotteita/palveluitaan. Googlea taas voisi enemmän verrata kauppakeskukseen, siellä ollaan ns. ”ostokengät” jalassa. Googlessa voit suoraan markkinoida tuotteitasi/palveluitasi.

Hakukoneoptimoinnin lisäksi liikennettä saadaan sivustolle erilaisilla hakukone ja banneri mainoksilla. Google Adwords, eli Googlen hakutuloksissa näkyvät maksulliset mainokset ovat käytännössä must verkkokaupalle. Lisäksi Adrwordsin kautta voidaan luoda esimerkiksi mainosbannereita, jotka näkyvät ihmisillä, jotka ovat jo käyneet sivuillasi.

Muita hyviä markkinointi tapoja ovat erilaiset ns. affiliate markkinointipalvelut. Affiliate markkinointi on kustannustehokasta, sillä maksat klikeistä vain silloin, kuin olet saanut sitä kautta myyntiä. Bannerin klikkaus ilman ostotapahtumaa ei maksa sinulle mitään. Google markkinoinnissa taas maksat joka klikistä. Google markkinointi tosin on kohdistetumpaa, sillä silloin asiakas on hakenut juuri verkkokauppasi myymiä tuotteita/palveluita.

Google markkinointi on siis vähän kuin tarkkuuskivääri ja affliate markkinointi toisaalta taas lähempänä haulikkoa.

Antero Riihimäki

Yksi vastaus artikkeliin “Verkkokaupan Perustaminen, osa 2/4”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *