Yrittäjän paras huonoin päivä

Tänään tulee kuluneeksi 2 vuotta siitä, kun myin kaapelikauppa.fi:n liiketoiminnan. Se oli toisaalta suuren helpotuksen ja uuden alun päivä, mutta sisälsi myös tiettyä luopumisen tuskaa.
Nyt 2 vuotta näiden tapahtumien jälkeen olen edelleen tyytyväinen liiketoiminnan myyntiin. Olen saanut edelleen olla tekemässä erilaisia verkkokaupan projekteja, sekä yrittäjänä että tällä hetkellä ihan rehellisissäkin töissä.

Toisaalta olen hieman surullisin mielin lueskellut Facebookista ja esimerkiksi puskaradio.net:stä, että uusi omistaja ei ole saanut ylläpidettyä aivan sitä kyläkaupan asiakaspalvelutasoa, johon itse kyläkauppiaan poikana pyrin.

Yrittäjänä sitä oppii uutta lähes joka päivä, mutta myös yritystoiminnan myynnistä oppii uutta. Itselläni nousee näin jälkikäteen kaksi asiaa mieleen:

1. Leasingit, nuo pienyrittäjän murheet

Koska kaapelikaupalla lähti jonkin verran pakettia maailmalle, ja jokaiseen niistä kuitti, jossa oli firman värimainos taustapuolella, kului paperia, värejä ja tulostinta jonkin verran. Näppäränä kaverina otin toimiston kulmaan leasing tulostimen. Tulostin ja sen huoltopalvelut toimivat moitteetta, eikä meikäläisen tarvinnut enää ihmetellä mistä niitä värejä nyt halvalla saikaan, koska vekotin tilasi itse värinsä.

Kaikki meni mukavasti, kunnes myin liiketoiminnan firmasta ulos. En siis myynyt firmaa, vaan pelkän liiketoiminnan. Leasing tulostin jäi kuitenkin ns. käteen, enkä päässyt siitä irti. Vastaavanlaisiin ongelmiin saattaa päätyä, mikäli joutuu yllättäen supistamaan yrityksen toimintaa. Leasingissä hyviä puolia on sen helppous, mutta yllättävissä tilanteissa se ei jousta rautakankea enempää.

Tästä oppineena esim. talorautaan ostimme järeän monitoimikoneen käytettynä tori.fi -palvelusta 400€ sopuhintaan.

2. Menneillä saavutuksilla on turha ratsastaa

Nöyryys on suomalainen hyve, tosin välillä se saa meissä suomalaisissa aikaan ehkä jopa kansansairauden omaisia piirteitä. Jokainen projekti on kuitenkin aina aloitettava nollasta. Sillä ei ole väliä miten suuren myynnin sait taiottua edelliselle projektille, asiakkaalle tai firmallesi. Seuraavan aloitat jälleen nollasta.

Saavutuksia saa ja kuuluukin juhlia. Menneillä menestyksillä saa uusia ovia auki sekä uusia projekteja sisään, mutta sen jälkeen olet jälleen lähtöruudussa. Lisänä edellisen onnistumisen myötä itse itsellesi tai muiden sinulle asettamat paineet menestyksestä.

Vanhalla reseptillä ”pidä jalat maassa ja pää pilvissä” pääsee edelleen pitkälle.

Antero Riihimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *